Skip to main content

Johan Dalene (f. 2000) från Norrköping har ­tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 125.000 kronor. Stipendiet omfattar också en solokonsert i Giresta kyrka.

Den unge violinisten Johan Dalene har redan gjort avtryck på den internationella musikscenen med en lång rad framträdanden i Norden, Italien, Schweiz, Sydafrika, Kina, Storbritannien och Österrike.

Johan kommer från en musikerfamilj och började spela violin redan som fyraåring vid Norrköpings Kulturskola. Sju år gammal debuterade han som solist med Norrköpings Symfoniorkester och som tioåring medverkade han i orkesterns framförande av Pablo de Sarasates ökänt svåra Zigeunerweisen.

Efter en flört med fotbollen bestämde han sig som 14-åring för att det verkligen var violinist han ville bli, inspirerad av världsberömda violinister som Janine Jansen och Maxim Vengerov.
– Då kände jag att det var helt mitt eget val, berättar Johan. Sedan dess har jag förverkligat min dröm om att jobba som violinist.

Han reser numera regelbundet för lektioner med Janine Jansen, som han kallar ”min fiolhjälte”. Det stora internationella genombrottet kom när Johan segrade i Carl Nielsen Competition 2019. Han har också vunnit första pris i Stockholm International Music Competition, The Kocian Violin Competition i Tjeckien och Giovani Talenti i Italien. 2016 kom han på tredje plats i ungdomsklassen i den mycket prestigefyllda Menuhin Competition i London. Johan har också varit Artist in ­Residence med Sveriges Radios Symfoniorkester, Rising Star utsedd av European Concert Hall Organisation och student-in-residence på Verbier-festivalen i Schweiz.

Johan har redan hunnit ge ut två skivor på BIS Records med strålande internationella recensioner: Tjajkovskijs och Barbers violinkonserter med Norrköpings Symfoniorkester (2019) och Nordic Rhapsody med pianisten Christian Ihle Hadland (2021). I mars släpps hans tredje skiva där han spelar violinkonserter av Nielsen och Sibelius.

Enligt Peter Friis Johansson, musikchef för Giresta kyrkas musikstiftelse, kombinerar Johan ett högkvalitativt musicerande med en jordnära framtoning:
– Det finns i hans spel en fullkomligt obrydd inställning till tekniska svårigheter som gör att inga hinder tycks stå i vägen för hans naturligt klingande musikalitet. Just denna öppenhet i såväl person som ­musicerande gör att jag spår honom en strålande framtid som violinist.

– Det är en stor ära att få Giresta-stipendiet, säger Johan. Det är ett bevis på att det jag gör är rätt och att allt det arbete jag lagt ner har gett resultat.

Johan spelar på en Stradivarius från 1736, ett lån från Anders Sveaas Allmennyttige Fond. Han är glad att musiklivet äntligen börjar komma igång igen och ser särskilt fram emot sommarens framträdande på The Proms i London i Samuel Barbers violinkonsert.

Årets andra Giresta-stipendiat är mezzosopranen Mathilda Bryngelsson. Stipendierna överlämnas vid en digital ceremoni med musikframträdanden via www.wallstiftelsen.se den 10 mars.

22 februari 2022


Kategori


Stipendiat


Bild

Mats Bäcker

Text

Cari Hildebrand