Skip to main content
David Fant (f. 1997) från Västerås har erhållit 2017 års Anders Wall-­stipendium för Ung Företagsamhet. 

Genom organisationen Ung Företagsamhet får gymnasieelever möjlighet att under ett år prova på att driva företag, så kallade UF-företag, och sälja verkliga varor och tjänster. Under sin tid på ABB-gymnasiet i Västerås startade David två UF-företag inom IT och app-utveckling och lyckades åstadkomma omsättning och resultat avsevärt högre än brukligt för UF-företag. David insåg att entreprenörskap var något han verkligen brann för. Efter gymnasiet tog han vara på lärdomarna och började tillsammans med tre kollegor utveckla en ny app kallad Just Football.

Affärsidén är att digitalisera världens största sport genom att kombinera verklig fotboll med spel i mobilen. Genom appen kan man organisera sig, bjuda in vänner och gå med och hitta andra spelare i ens närhet. Man kan också hålla koll på tid, resultat och ranking som sparas i användarnas profil. På så sätt kan man överföra dataspelskänslan till den verkliga fotbollsplanen och locka fler ungdomar att spela fotboll.

Efter en tid i Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab har företaget nu flyttat till egna lokaler i Stockhom. I teamet på 10 personer finns, förutom David, professionella fotbollsspelare, programmerare och bolagsexperter med erfarenhet av startups. Intäktsmodellen bygger på transaktioner i appen och på partnerskap med fotbollsrelaterade varumärken.

– Såväl tekniken som produkten har en klart global potential, säger David som räknar med att kunna lansera appen i början av sommaren.

David har en omvittnad förmåga att bygga relationer och vara i händelsernas centrum. Under det senaste året har han hunnit med att bli inbjuden av Apple till en utvecklarkonferens i Silicon Valley och av Facebook till deras acceleratorprogram.

David vill fortsätta utveckla applikationer som påverkar människor i deras vardag och nätverkandet har stor betydelse.

– Min grundinställning är att umgås med folk som ligger tio gånger längre fram än jag, säger David. Jag vill lära av de bästa, ifrågasättas av de mest skarpsynta, inspireras av de mest passionerade och sågas av de mest perfektionistiska.

11 mars 2017


Kategori


Bild

Kate Gabor

Text

Cari Hildebrand