Skip to main content
Philip Frick

Philip Frick (f.1994) från Nykvarn har tilldelats Anders Walls stipendium för naturvetenskaplig forskning på 150.000 kronor.

Philips intresse för forskning väcktes på allvar när han andra gymnasieåret på Europaskolan i Strängnäs deltog i en sommarforskarskola arrangerad av Rays, en ideell organisation som ger unga talanger möjlighet att prova på avancerad naturvetenskaplig forskning. Där fick han lära sig att forma hypoteser och skriva rapporter och sedan delta i två veckors praktisk forskning på KTH. Hans eget projektarbete handlade om att spåra diamantpartiklar i vävnad, vilket kan ge möjlighet att följa hur läkemedel transporteras och upptas i kroppen.
– Jag fortsatte forska hemma i sovrummet och efter en snilleblixt en dag på tåget utarbetade jag en ny teori som bland annat inkluderade kvantmekanik, berättar han. En professor på KTH lät mig genomföra experiment med deras laser och jag fick en indikation på att konceptet fungerade.

Philips projektarbete vann första pris på Utställningen Unga Forskare 2013. Priset blev sex veckors forskarskola på MIT och Harvard i USA tillsammans med utvalda unga forskartalanger från hela världen. Där slog Philip omgivningen med häpnad när han fick i uppgift att framställa så tunna optiska fibrer som möjligt. Genom att omarbeta och förfina processen lyckades han framställa 300 nanometer tjocka optiska fibrer, en tangering av världsrekordet som satts med betydligt mer avancerad forskning.
– När jag skulle åka hem sade professorn att jag nu har en stående inbjudan att komma och forska vid laboratoriet på Harvard, säger Philip.

För närvarande har Philip en praktikplats hos Ericsson där han driver ett eget projekt inom mjukvaruutveckling. Sedan tänker han studera fysik och har sökt till sex av de främsta universiteten i USA. Men först ska han tillbringa sommaren med att själv arbeta på Rays sommarforskarskola.
– Det är en fantastisk plantskola för unga forskartalanger som i regel inte får så mycket stimulans i den vanliga skolan, anser Philip. De senaste åren har tre av fyra vinnare i Unga Forskares utställning deltagit i Rays sommarforskarskola.

Philip är inte bara en exceptionell forskartalang. Han är också en duktig racingförare och har tävlat i juniorklassen i JTCC.

03 mars 2014


Kategori


Bild

Simon Fagerström

Text

Cari Hildebrand