Skip to main content

Kenneth Alness (Landsbygdsstipendium 1995) har tilldelats SLU:s Innovationspris.

I samband med sitt 40-årsjubileum lyfter Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, fram de mest framgångsrika innovationerna som har uppkommit under universitetets historia. Samhällsnytta och innovationshöjd har varit de primära bedömningskriterierna.

SLU belönar tidigare forskningsprojekt som bidragit till produkter eller tjänster som haft en betydande påverkan i samhället och som dessutom har lett till framgångsrika företag. ThermoSeed, en effektiv och miljövänlig svensk uppfinning för utsädessanering helt utan tillsatser av kemikalier, är en av vinnarna. ThermoSeed har utvecklats i samarbete med Lantmännen BioAgri i Uppsala.

– Jag är otroligt stolt och glad att mitt och Lantmännens arbete med ThermoSeed blir uppmärksammat! Och det är roligt att SLU lyfter fram innovationer som har sitt ursprung i tidigare SLU-forskning, säger Kenneth Alness, vd på Lantmännen BioAgri, som tilldelats priset.

Processen innebär behandling av utsäde med varm, fuktig luft under en bestämd tid. Utsädet blir då fritt från smitta, har full grobarhet och en lagringsduglig vattenhalt. Därmed minskar behovet av att använda bekämpningsmedel. ThermoSeed har till idag behandlat utsäde motsvarande över en miljon hektar spannmålsodling och ersatt stora mängder kemiska betningsmedel. Europa, Asien, Afrika, Nord- och Sydamerika är världsdelar där ThermoSeed används eller har pågående utvärderingar. Utsädesbehandlingen används i huvudsak i grödor som spannmål och ris men även i flera andra grödor såsom lin, lök, morötter och vallfrö. Nu utökar Lantmännen BioAgri sin verksamhet med ytterligare en anläggning i Norge, med uppstart planerad till senare i år.

23 oktober 2017


Kategori


Bild

Jenny Svennås-Gillner