Skip to main content

Linn Englund Holm (f. 1993) från Västerås har erhållit 2019 års Anders Wall-stipendium för ett års internship på Svenska handelskammaren i Shanghai.

När möjligheten öpnnade sig att läsa mandarin på Linns gymnasieskola i Västerås i årskurs 2 kändes det nytt och spännande. Linn upptäckte snart att hon verkligen gillade språket. Hon ägnade det mesta av fritiden åt att plugga kinesiska tecken och samtidigt träna och tävla i dans. 2011 vann hon tillsammans med sin dansgrupp SM i discodans och kom 5:a i VM samma år.

Efter gymnasiet reste Linn till Kina för att läsa en termin kinesiska. Fem år senare återvände hon med en Bachelor of International Trade and Economics från Donghua-universitetet i Shanghai och en stor kinesisk bekantskapskrets. Linn hade gärna stannat längre i Kina, där hon redan hade fått jobb på H&M:s huvudkontor i Shanghai, men beviljades inte visum eftersom ett arbetsvisum krävde minst två års arbetslivserfarenhet utanför landet.

Istället påbörjade hon militärtjänstgöring i Boden och fortsatte med två terminer på Försvarshögskolan följt av praktik på UD.
– Den militära grundutbildningen är bland det mest utvecklande jag har gjort, trots att det innebar att ligga utan mat i en kall skyttegrav i ösregn, skrattar hon. Studierna i ”ledarskap under påfrestande förhållanden” omfattade beteendevetenskap och psykologi, såväl civilt som militärt.

Linn är intresserad av alla frågor som rör mänskliga rättigheter och global utveckling. Hon brinner särskilt för kvinnors rättigheter och har bland annat arbetat ideellt för en organisation mot hedersvåld. I Shanghai är Linn engagerad i rättvisa och jämställdhet via organisationen Lean In Shanghai International.

2018 började Linn jobba som analytiker på Stockholms handelskammare.
– Både på UD och handelskammaren stod mitt Kina-intresse i fokus för arbetsuppgifterna och jag blev allt säkrare på att jag ville tillbaka till Kina, berättar hon. Jag är oerhört tacksam för stipendiet som ger mig möjlighet att ytterligare fördjupa min kunskaper om landet.

Linn ser fram emot att få jobba med svenska företag verksamma i Kina men även att hjälpa handelskammaren att nå ut bättre i Sverige.
– Det finns stora möjligheter för svenska företag i Kina och många vill in på den kinesiska marknaden men vet inte riktigt hur de ska gå till väga, säger hon. Vi på handelskammaren har både kunskaper och praktiskt erfarenhet och sitter med många av svaren.

 

12 mars 2019


Kategori


Bild

Petra Tieu

Text

Cari Hildebrand