Skip to main content

Professor Svante Lindqvist, för närvarande Riksmarskalk hos Carl XVI Gustaf, tillträder den 1 september 2018 en befattning som stiftelsedirektör för sex stiftelser inom Beijer- & Wallsfären.

Svante Lindqvist har varit professor i teknikhistoria vid Kungl Tekniska Högskolan i Stockholm, chef för Nobelmuseet och sedan 2010 chef för de Kungliga Hovstaterna. Svante Lindqvist är ledamot av Vetenskapsakademien, Ingenjörsvetenskapsakademien och Vitterhetsakademien. Han har också varit preses för Vetenskapsakademien.

De stiftelser som Svante Lindqvist får högsta ansvaret för är främst Kjell och Märta Beijers Stiftelser (Beijerstiftelsen) och Anders Walls Stiftelser. Gemensamt för stiftelserna är att lämna stöd till forskning och utbildning, främst inom naturvetenskap, samt till kulturändamål. Stödet lämnas både som stipendier och som långsiktiga forskningsanslag, där Beijerinstitutet vid Kungl Vetenskapsakademien, Beijerlaboratorierna vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet är mottagare. Stiftelsernas anslag uppgår sammanlagt till ca 40 Mkr per år med en förvaltad förmögenhet på ca 2 miljarder kronor. Beijerstiftelsen äger också Svenskt Tenn.

”Vi är mycket glada över att kunna knyta Svante Lindqvist till oss. Han har djupa kunskaper kring forskning och utbildning och ett mycket stort kontaktnät inom den akademiska världen och kulturlivet. Jag ser fram emot samarbetet med Svante Lindqvist”, säger Anders Wall, styrelseordförande i Beijerstiftelsen och Anders Walls Stiftelser.

Svante Lindqvist kommer vid sidan av sitt uppdrag för Beijer- & Wallstiftelserna att tjänstgöra som gästprofessor utomlands under några månader 2019 och därutöver behålla en del externa styrelseuppdrag. 

28 mars 2018


Kategori


Bild

Henrik Garlöv