Skip to main content
Peter Friis Johansson och Jakob Koranyi

Giresta-stipendiaterna pianisten Peter  Friis Johansson och cellisten Jakob Koranyi hyllas i DN och Expressen för sitt hållbarhetsprojekt, festivalen Fairplay chamber music.

Årets festival, som pågår just nu, genomsyras av EU-projektet "Songs of Travel", som genom musik, forskning och interaktiva upplevelser utforskar kopplingen mellan migration, resande och klimatkrisen.

Festivalen bjuder bland annat på fem uruppföranden,  Sara Parkman och Gävle Symfoniorkester. 

"Till kulturlivets främsta klimatbovar hör den klassiska musikbranschen som ständigt skickar stjärnsolister kors och tvärs mellan kontinenter. Men till Kulturhuset i Ytterjärna tar sig till och med publiken enkelt med eldriven direktbuss. Navet i festivalen Fairplay chamber music är just hållbarhet, lekfullhet och rekotänk, i år manifesterat genom EU-projektet ”Songs of travel” som utforskar kopplingen mellan migration, resande och klimatkris," skriver DN.
 
"Förändringen går frustrerande långsamt, men festivalen Fairplay chamber music där svenske cellisten Jakob Koranyi basar tillsammans med Peter Friis Johansson visar att det går att göra på andra sätt, utan att tumma på konstnärliga val. På fredag går festivalen av stapeln i Ytterjärna med fem uruppföranden, kvinnliga komponister och det numera klassiska loppet ”Running for Beethoven”. Deras gäster reser kollektivt, tar markvägen och hela infrastrukturen underlättas av ett samarbete med andra europeiska festivaler," skriver Expressen.

Peter Friis Johansson hoppas att den mycket positiva uppmärksamheten och tillströmningen till musikfestivalen är ett tecken på förändring. 

"Det är så fint att denna fråga uppmärksammas i pressen och jag hoppas verkligen att dessa artiklar och vårt arbete på festivalen kan bidra till en förändring där såväl orkestrar som solister i betydligt mindre utsträckning flygs runt över jordklotet. Det finns otroligt hög musikalisk nivå i det relativa närområdet, inte minst Gävle Symfoniorkester bevisade med sitt mycket högklassiga gästspel i går, och vi kommer behöva bli bättre på att både odla och uppmärksamma den kvaliteten om vi vill ha ett blomstrande musikliv framöver. Och driver man en festival eller liknande verksamhet och vill ha hjälp med att ställa om, ja då finns snart en guide för detta som vi skapar genom projektet Songs of Travel," skriver Peter Friis Johansson.

17 juni 2024


Kategori


Bild

Mikael Holmander

Text

Emma Gate