Skip to main content

Olof Boson, Mönsterås, har tilldelats Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling på 100.000 kronor. 

Motiveringen lyder: ”Som driftig, välutbildad lantbruksentreprenör med internationella erfarenheter och perspektiv förmår Olof Boson att tänka globalt men arbeta med fokus på det egna företagets kyckling- och köttdjursproduktion samt växtodling”. Stipendiet överlämnades av riksmarskalk Svante Lindqvist vid Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens högtidssammankomst.

Etik och hållbarhet är viktiga begrepp för Olof och styr arbetet på gården.
– Ska man sälja livsmedel i framtiden måste man kunna möta konsumenternas krav på etisk uppfödning och hållbar produktion med liten klimatpåverkan, säger han. Vi försöker hela tiden bli mer miljöeffektiva.

Målet för Olof Boson är att hans djurproduktion år 2030 ska vara helt koldioxidneutral. Ett led i detta är engagemanget i Mönsterås Biogas AB, ett samverkansprojekt mellan 19 lokala lantbrukare för att förädla 120.000 ton gödsel till fordonsgas för kollektivtrafiken i Kalmar län.

Olof Boson är agronom med ekonomisk inriktning. Efter examen fick han ett resestipendium från företaget De Laval och studerade mjölkproduktion i Jordanien. Det resulterade i ett erbjudande att arbeta i Kairo som försäljnings- och marknadschef för De Laval i Nordafrika. Efter två år återvände Olof till Sverige men fick snart ett nytt erbjudande från De Laval. Denna gång tillbringade han två år i Pakistan med ansvar även för Bangladesh, Iran och Afghanistan.
– Det var oerhört intressant och lärorikt att arbeta i kulturer med en helt annan syn på företagsledning och affärsmetoder och där heder och handslag är viktigare än namnteckningar på ett kontrakt, även när det gäller stora projekt, berättar Olof.

2012 återvände han till Mönsterås och tog över faderns lantbruksföretag med mjölk- och kycklingproduktion. Olof dubblade kycklingproduktionen med ett nytt stall och nya arbetstillfällen skapades. Företaget bedriver även växtordling och köttdjursuppfödning. 

Som lantbrukare och arbetsgivare arbetar Olof aktivt med integration. En medarbetare från tiden i Pakistan arbetar numera på gården, liksom en syrisk snickare som rekryterats från ett flyktingboende. Nu planerar han att anställa ytterligare en nysvensk.
– Vi måste ju se till att de som flytt till Sverige kommer in på arbetsmarknaden och lär sig svenska, säger han. Vi kompletterar varandra med våra olika kulturer och religioner och har väldigt kul tillsammans.

29 januari 2018


Kategori


Bild

Erik Cronborg

Text

Cari Hildebrand