Skip to main content
Mostafa Sharq
Mostafa Sharq (f. 1991) från Eslöv har erhållit 2014 års Anders Wall-stipendium på 150.000 kronor för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i Shanghai.

Mostafa var 3 år gammal när hans familj kom till Sverige från Afghanistan och så småningom hamnade i Eslöv. Pappan var entreprenör och startade snart företag inom livsmedels- och fastighetsbranschen, något som även intresserade Mostafa. Idag är han aktiv i familjeföretaget Frejas Glutenfria, som med framgång producerar och säljer glutenfria asiatiska matvaror till grossister och större livsmedelsbutiker.

Även dragningen till Kina och Asien uppstod tidigt, tack vare Bruce Lee-filmerna och intresset för kampsport. Idag läser Mostafa ekonomiprogrammet med kinesiska på Handelshögskolan i Göteborg och pluggar dessutom statsvetenskap i Lund.
– När jag bestämde mig för att läsa ekonomi ville jag specialisera mig inom ett område där jag anser att framtiden finns, berättar han.

Efter en obligaorisk kurs i mandarin på Handels reste Mostafa till Shanghai för ytterligare fyra månaders språkstudier men blev kvar i ett och ett halvt år. Han studerade och reste runt i landet, bland annat till Yangshuo och huvudstaden Beijing, där han praktiserade som valutaanalytiker på ett amerikanskt företag.
– Att komma till Kina var förstås nytt och omvälvande men som svensk med utländsk bakgrund har jag ganska lätt för att acklimatisera mig i andra kulturer, säger Mostafa.

Och framtidsplanerna? Mostafa är intresserad av den kinesiska finansmarknaden som omges av en mängd restriktioner men som gradvis öppnas upp för utländskt kapital, något Mostafa behandlade i sin kandidatuppsats. Där finns stor affärspotential, konstaterar han. Ett annat intressant område är energimarknaden, särskilt att skapa incitament för mera förnyelsebar energi.
– Det må ligga långt fram i tiden men jag är övertygad om att det inte finns några begränsningar om man vill förverkliga sina drömmar och idéer, bara man är beredd att jobba hårt.

25 februari 2014


Kategori


Text

Cari Hildebrand