Skip to main content
Sveriges Unga Forskningslandslag 2019

Den 11 mars tilldelades Jonatan Persson Anders Walls Unga företagsamhet-stipendium. Den 29 mars var det dags för fler fina utmärkelser vid Utställningen Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. 

Jonatan utsågs till vinnare i två olika stipendiekategorier för sin metod för avsaltning av havsvatten för industriell tillämpning med hjälp av högtempererad restvärme från fabriksanläggningar.

Utöver stipendierna innebär priset att Jonatan (längts upp till vänster på bilden) kommer att ingå i Sveriges Unga Forskningslandslag 2019. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap och kommer att representera Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga. Jonatan kommer under året att delta i tävlingarna EU Contest for Young Scientists i Sofia, Bulgarien och Stockholm Junior Water Prize.

Jonatan utvecklade sin idé inom ramen för Ung Företagsamhet på gymnasiet och driver nu sitt Helios Innovations vidare som ett riktigt företag och utvecklar i samarbete med Höganäs en pilotanläggning i bolagets fabrik i Halmstad. 

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 40 medlemsföreningar som organiserar 4 300 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. 

01 april 2019


Kategori


Bild

Unga Forskare

Text

Cari Hildebrand