Skip to main content
Pianisten och kulturentreprenören David Huang, Giresta-stipendiat 2016, har tilldelas Sixten Gemzéus stora musikstipendium på 500.000 kronor. 
 
Motiveringen lyder: ”För hans eminenta pianospel kombinerat med ett stort engagemang för att utveckla den klassiska musiken. Han uppvisar en stor bredd och socialt entreprenörskap, inspirerar unga talanger och har ett unikt sätt att kommunicera med publiken. Hans vision är ett samhälle rikt på kultur för alla.” 
 
Davids stora genombrott kom 2014 när han vann Solistpriset, Sveriges största tävling för unga klassiska musiker. Han har även varit artist in residence för Sveriges Radio P2. Att sprida den klassiska musiken till en ny ung publik är något som David särskilt brinner för. År 2016 startade han tillsammans med bl.a. Daniel Migdal (Giresta-stipendiat 2012) och Puran Chen (Unga Forskare-stipendiat 2013) den uppmärksammade konsertserien Första parkett som presenterar kammarmusiken i en avspänd hemmamiljö. I samma anda grundade han 2018 tillsammans med dirigenten Christian Karlsen festivalen Gränslandet, där man gärna placerar en symfoniorkester på en nattklubb under en motorvägsbro.

07 Maj 2021


Kategori


Bild

Nadja Sjöström