Skip to main content
Nils Gustén (f. 1988) från Bromma har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Nils är bas och tar till sommaren examen från Operahögskolans treåriga kandidatprogram.

Trots att musiken var ständigt närvarande under Nils Gusténs uppväxt – han gick i Adolf Fredriks musikklasser och på Stockholms musikgymnasium – så hade han inte en tanke på en musikkarriär. Efter gymnasiet jobbade han ett år som försäljare och gick sedan ett tekniskt basår på KTH. Men ingenjörsstudierna lockade inte Nils. Istället följde han en kompis exempel och började ta privatlektioner i klassisk sång. Det gav mersmak och ledde honom via studier på Kulturama och Vadstena folkhögskola vidare till Operahögskolan. 

– Jag visste inte mycket om opera men intresset kom under utbildningen, berättar han. 

Dragningen till just klassisk sång förklarar Nils med att han sedan barndomen sjungit i kör och fått bekanta sig med den klassiska körrepertoaren. Under en period sjöng han även barbershop och var tillsammans med kören Zero8 med om att vinna EM i barbershop i Holland 2009.

Nils vill bli en basso cantante och sjunga de längre sånglinjerna i bel canto-repertoaren, som hos Verdi och Bellini. Drömrollen är kung Filip i Verdis Don Carlos. De röstmässiga förebilderna är italienarna Cesare Siepi och Giorgio Tozzi.

Nils Gustén medverkade i årets trettondagskonsert från Berwaldhallen, en rolig erfarenhet trots inslag av skräck. 

– Jag, som är väldigt höjdrädd, skulle komma ner för en brant trappa från andra balkong och sjunga i en handmick. Jag målade upp alla möjliga mardrömsscenarier, som att falla och slå ihjäl både mig själv och några violinister i orkestern. Men det gick bra och enligt vittnesmål syntes inte min rädsla. 

I sommar kommer Nils att medverka i Mats Larsson Gothes nyskrivna opera om Jussi Björling i Vattnäs konsertlada utanför Mora. Till hösten tänker han, tack vare stipendiet, resa till New York för att ta lektioner för David Jones. 

– Därefter planerar jag att söka till de utvecklingsprogram som finns vid de större operahusen i världen. 

Årets andra Confidencen-stipendiat är sopranen Sibylle Glosted.

03 mars 2015


Kategori


Bild

John Honk

Text

Cari Hildebrand