Skip to main content
Clarice Granados väg till operascenen gick via musikalstudier i New York.

Sopranen Clarice Granado (f. 1997), Stockholm, har tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 125.000 kronor. Stipendiet omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka. Clarice tar till sommaren sin kandidatexamen från SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Sången och dansen kom tidigt in i livet. I släkten på mammas sida finns musiker, koreografer och dansare som flydde till Sverige från diktaturens Chile på 1970-talet. Under uppväxten spelade Clarice piano, sjöng i kör, dansade och var dessutom konstsimmare på elitnivå. Hon gick i Adolf Fredriks musikklasser och på Lilla Akademiens musikgymnasium.

Clarice berättar ett barndomsminne som gav en föraning om hennes framtida vägval.
– När jag gick på Adolf Fredrik fick jag vara med i barnkören i Kungliga Operans uppsättning av Spader dam. Det var som att vara på en stor lekplats, ett palats med fantastiska klänningar, smink och frisyrer. Jag kände att jag alltid ville leva i den här underbara fantasivärlden.

Några år senare var målet att bli musikalartist. Efter ett sommarläger på The American Musical and Dramatic Academy i New York gick hon en tvåårig collegeutbildning på skolan och medverkade i olika musikalproduktioner, bl.a. West Side Story.
– Jag tog lektioner i klassisk sång för teknikens skull och med min lärare Kristine Kalina kom jag att utveckla rösten alltmer mot opera, berättar Clarice.

Åter i Sverige tyckte hennes mentor Karin Bäckström att hon skulle söka in på SKH Opera. Hon kom in på första försöket 2021. Operadebuten kom redan samma år som Gelinda i Vadstena Akademiens uppsättning av barockoperan Il Colore fa la Regina. På grund av ett sent avhopp fick Clarice provsjunga för rollen och sedan vidtog en rollinstudering i raketfart.
– Barock är härligt och tilltalade mig starkt i början, men sedan dess har väldigt mycket hänt med min röst. Nu är jag mer inriktad på bel canto och fransk opera, säger hon.

En roll högt upp på Clarices önskelista är Gilda i Verdis Rigoletto, den opera som var hennes praktikplats på Kungliga Operan tillsammans med stjärnor som Elin Rombo och Karl-Magnus Fredriksson.
– Det var jättekul att få vara på Kungliga och lära känna huset med alla fantastiska människor! Det är mycket jag upplever för första gången, som Verdis råa historieberättande som gör karaktärerna så verkliga. Både musiken och dramat är otroligt bra.

Tillsammans med sin agent satsar nu Clarice för fullt på operakarriären. Hon vill åka på tävlingar och provsjungningar för att bygga kontaktnät på olika opera- och konserthus och har en del spännande saker på gång, som dock inte är offentliga än. Sedan väntar också solokonserten i Giresta kyrka, en chans att presentera sig närmare för publiken.

Årets andra Giresta-stipendiat är saxofonisten Theo Hillborg.

08 februari 2024


Kategori


Stipendiat


Bild

Granado Photography

Text

Cari Hildebrand