Skip to main content
Erik Johansson, landsbygdsstipendiat

Under sommaren flyttar operakonsten ut till slott, lador och landsortsteatrar. Årets mest udda operascen måste ändå vara Erik Johanssons fårhus på Häljegård i Holmnäs utanför Umeå.

Som en del av kulturhuvudstadsåret i Umeå arrangerar landsbygdsstipendiaten Erik Johansson tillsammans med musikstipendiaterna Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson, Anton Eriksson och Victoria Power "Opera i fårhuset" den 19-20 juli.

Anders Walls Stiftelse stödjer projektet och Anders Wall, själv stor operavän, kommer att närvara vid premiärföreställningen.
– Detta är ett härligt exempel på kreativiteten och entreprenörsandan hos våra stipendiater, säger han. När de samarbetar över gränserna på det här viset händer det spännande grejer!

Erik Johansson, entreprenör och lantbrukare på Häljegård, ville att även landsbygden skulle få visa upp sig under kulturhuvudstadsåret.
– De flesta kulturhuvudstadsaktiviteterna sker ju annars inne i stan, säger han. Jag tyckte det var en rolig idé att blanda människor som aldrig varit på opera med dem som aldrig varit i ett fårhus. Och fåren är ändå ute på sommarbete så lokalen var ledig.

Sopranerna Caroline Gentele och Gabriella Lambert-Olsson utgör tillsammans med Jacqueline Miura den populära operatrion Divine som gjort till sin uppgift att sprida opera till alla på ett lättsamt sätt. Trion gjorde succé med sitt framträdande, som de även producerade, under förra årets Nobelfest.

För barytonen Anton Eriksson, bördig från närbelägna byn Djäkneböle, blir det nästan hemmaplan. Anton Eriksson har sjungit på bl.a. Kungliga operan och Göteborgsoperan och i höst gör han Greve Capulet i Malmö Operas turneproduktion Romeo och Julia.

Pianisten, tonsättaren och musikpedagogen Victoria Power har turnerat i Europa och USA och varit solist med ett flertal symfoniorkestrar. 2003 bildade hon orkestern Power Strings, som bl.a. spelat för Bill Gates.

Tillsammans har de satt ihop ett program för en bred publik med musikaliska pärlor från opera, operett och musikal. Toner av bl.a. Mozart, Puccini, Verdi, Lehár och Bernstein kommer att klinga från foderbordet i fårhuset på Häljegård.


14 juli 2014


Kategori


Bild

Calle Bredberg

Text

Cari Hildebrand