Skip to main content

Madeleine Allsop (f. 1996) från England har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Madeleine är sopran och masterstudent i opera på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, där hon studerar för Åsa Bäverstam.

Madeleine växte upp i Plymouth i sydvästra England. Hennes mamma var musiker med cello och piano som instrument och uppmuntrade tidigt dottern att ta piano- och fiollektioner. På helgerna gick Madeleine till teaterskolan Stagecoach Performing Arts, vilket väckte intresset för musikteater. Som 12-åring började hon ta lektioner i klassisk sång för en f.d. operasångerska som lade grunden till hennes teknik. Samtidigt växte kärleken till opera.

Efter gymnasiet blev det kandidatstudier i musik vid King's College London med tonvikt på musikhistoria men hon fortsatte att ta privata sånglektioner. Hon var också med i skolans operasällskap och gjorde framträdanden som bl.a. Kleopatra i Julius Caesar och Barbarina i Figaros bröllop. Madeleine bestämde sig nu för att helt fokusera på sången och fortsatte med en masterexamen i vocal performance vid Royal Academy of Music i London.
– Det var en mycket givande utbildning och en dröm för mig att dagligen vara omgiven av musik och opera, berättar Madeleine.

Samtidigt gjorde hon sin professionella debut vid Hampstead Garden Opera som Elisetta i Cimarosas Il matrimonio segreto och fick erfara hur det är att studera in en roll och arbeta med en dirigent, något som gav mersmak.

Bland Madeleines drömroller för närvarande finns Titania i Brittens En midsommarnattsdröm och La Folie ur Rameaus Platée. Musikaliska inspirationskällor är den slovakiska sopranen Lucia Popp, särskilt som Nattens drottning i Trollflöjten, en av de första operainspelningar Madeleine hade, och den amerikanska operasångerskan Barbara Bonney. 

Det var kärleken i form av en svensk pojkvän från Lysekil, numera Chalmers-student, som förde Madeleine till Sverige och operastudier i Göteborg. Hon tyckte också om att sjunga svenska romanser och ville lära sig språket bättre. Idag trivs Madeleine utmärkt i Sverige och stannar gärna. Hon har fått en praktikplats på Opera Warberg i sommar, där hon gör Zerlina i Don Giovanni, hennes första riktiga roll där hon får sjunga på svenska.
– Opera i Sverige är underbart! säger hon. Confidencen-stipendiet betyder mycket. Det ger mig möjlighet att avsluta mina masterstudier utan stress och satsa på en professionell operakarriär.

Årets andra Confidencen-stipendium tilldelas tenoren Fabian Düberg. 

 

19 februari 2020


Kategori


Stipendiat


Bild

Privat

Text

Cari Hildebrand