Skip to main content

Tommy Högström (f. 1991) från Märsta har erhållit 2015 års Anders Wall-stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i London. Stipendiet på 150.000 kronor delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 10 mars.

Tommy Högström studerar ekonomi vid Uppsala universitet och tog nyligen sin kandidatexamen inom management & control. Efter gymnasiet jobbade som ambulerande konsult, bl.a. som intendent och inköpare på Investor, vilket stärkte intresset för ekonomi och finans. Tommy har vid sidan av studierna startat en egen konsultfirma inom ekonomitjänster och processutveckling. Våren 2014 var han utbytesstudent i Hongkong, där han studerade affärs- och strategiutveckling och kinesiska. 

Tommy har också engagerat han sig i föreningen Uppsalaekonomerna samt Entrepreneurs Academy, som verkar för att främja intresset för entreprenörskap i Uppsala. En mycket viktig uppgift för innovation och jobbskapande, anser han.

– Hos studenter finns massor av kunskap och kompetens som skulle kunna omsättas i affärsidéer och nya företag. Vi arrangerar inspirationsföreläsningar, casetävlingar, praktisk hjälp och studieresor i entreprenörskapets tecken.

Som styrelseledamot i Entrepreneurs Academy är han kontaktperson för de olika projektgrupperna och jobbar för närvarande med att skapa en jobbportal för att koppla ihop studenter och nystartade företag. 

– Båda parter vinner på samarbete. Studenter får möjlighet omsätta sina teoretiska kunskaper i praktisk erfarenhet och ett intressantare CV samtidigt som startup-företagen, som ofta har ont om kapital, får tillgång till värdefull kompetens utan att det kostar för mycket. 

Att få jobba med att utveckla och förbättra organisationer, processer och system är en viktig drivkraft för Tommy. Särskilt att hjälpa unga företag att lyckas. 

– Ingen kan bygga ett framgångsrikt företag alldeles ensam, säger han. Man behöver nätverk där man kan stötta och hjälpa varandra. På Svenska Handelskammaren får jag möjlighet att hjälpa mindre företag att expandera internationellt och samtidigt skapa ovärderliga nätverk för en framtida internationell karriär. 

– Året i London kommer att ha stor betydelse för min egen karriär men jag hoppas också kunna bidra till Handelskammarens utveckling. När man lämnar en position vill man ju alltid lämna över något som är lite bättre än när man klev på. Det är det som är hela grejen med verksamhetsutveckling.

 

23 februari 2015


Kategori


Bild

Axel Friberg

Text

Cari Hildebrand