Skip to main content

Felix Tellander (f.1995) från Linköping, studerande vid Lunds universitet, har tilldelats Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor.

Inom tidsramen för en vanlig universitetsexamen har Felix erhållit två mastersexamina i teoretisk fysik och matematik vid Lunds universitet och har samtidigt publicerat fyra vetenskapliga artiklar. Felix forskar inom partikelfysik och rör sig därmed i det yttersta gränslandet för människans kunskap om universum.

Felix vetenskapsintresse väcktes när han som barn fick en kemilåda av sina föräldrar och kunde åstadkomma häftiga explosioner. Felix ville också förstå varför och hur saker fungerade och i uppslagsverken hemma upptäckte han atomer och molekyler. När han började skolan var det inte mycket som var nytt för Felix som saknade naturvetenskapen på schemat men matematik var roligt.
– I högstadiet räknade jag gymnasiekursen i matte och i gymnasiet fick jag lov att börja läsa matematik på Linköpings universitet, så när jag kom till Lunds universitet var jag redan halvvägs till en kandidatexamen, berättar han.

Felix har sommarforskat på CERN och i Hamburg och tillbringade ett utbytesår på Berkeley, som är världsledande inom partikelfysiken, där han även arbetade i en forskargrupp som arbetade med neutrinofysik.
– Vi jobbade med ett experiment som ska vara färdigt om tio år och bland annat hjälpa oss förstå varför vi består av materia och inte antimateria, säger han.

Felix tänker ägna sig åt forskning på heltid i framtiden och söker nu doktorandtjänster inom partikelfysik, gärna i Tyskland eller Schweiz. På frågan vad den typen av forskning har för ”praktisk nytta” förklarar Felix att man idag inte kan förutspå tillämpningar, det handlar snarare om att vidga gränserna för vår förståelse.

Felix har tävlat internationellt i fäktning och är dessutom en utmärkt pianist med Chopin som favorit. En tid arbetade han för Östgöta balettakademi som ackompanjatör. Som den forskare han är har han förstås analyserat musik vetenskapligt med hjälp av både matematiken och fysiken. Hur uppstår ljud? Varför låter ackord som de gör? Vad gör att det låter falskt? Felix har även engagerat sig i Research Academy for Young Scientists och i Unga Forskare.

05 mars 2019


Kategori


Bild

Linnéa Sandström

Text

Cari Hildebrand