Skip to main content
Daniel Langkilde

Daniel Langkilde (f.1987) från Göteborg har tilldelats Anders Walls stipendium för naturvetenskaplig forskning på 150.000 kronor.

Daniel studerar förnärvarande teknisk fysik med inriktning emot matematik på masternivå på Chalmers och tar sin examen i vår. Han har särskilt ägnat sig åt självlärande system. Hur får man maskiner att tänka själva? Det handlar om att skapa konstgjorda neurala nätverk som imiterar hur det mänskliga nervsystemet i hjärnan fungerar, förklarar Daniel.
– På 50-talet trodde man att robotar skulle kunna göra allt bara vi gav dem all vår kunskap, berättar Daniel. Men kunskap räcker inte. För att kunna lösa problem behövs också erfarenhet och förmåga att lära och förändras. Som när du skriver med en penna på smartphonens skärm och den lär sig att känna igen handstilen och omvandlar till digital text. Eller när Facebook vill tagga vänners ansiken på dina foton.

Daniel anser att vi inom en snar framtid kommer att ha mycket mer interaktiv teknik i vår vardagsmiljö, t.ex. hushållsapparater i hemmet som kan kommunicera med oss på våra villkor. Tekniken kan också hjälpa till att analysera och bringa ordning i all den information som produceras via datorer, mobiler, kreditkort etc.

Daniel är uppväxt i en familj med akademiska traditioner. Intresset för teknik har gått från Lego-byggen till avancerade datakonstruktioner. Redan i gymnasiet byggde han en egen robot och fick som första pris i Utställningen Unga Forskare åka på sommarforskarskola till MIT i Boston. Där fick han kontakt med de främsta forskarna inom robotteknik.
– Skillnaden i kultur var en stark upplevelse, säger han. Där fanns en tro på individen, på tekniken och på framtiden som jag ofta saknat i Sverige.

Som styrelsemedlem i Förbundet Unga Forskare mötte Daniel många duktiga ungdomar som inte fick utlopp för sin kapacitet i den svenska skolan och han bestämde han sig för att skapa Rays, en svensk variant av MIT:s sommarforskarskola. Han ordnade finansiering, skaffade forskningsmentorer och praktikplatser på bl.a. KTH. Sedan starten 2010 har Rays blivit den främsta språngbrädan för duktiga unga forskare, vilket bevisas av att en klar majoritet av de senaste årens vinnare i Unga Forskares utställning deltagit i Rays sommarforskarskola.

Daniel är mångårig styrelseledamot i Förbundet Unga Forskare och har även varit ordförande för Chalmers studentkår.

03 mars 2014


Kategori


Bild

Johan Wetterberg

Text

Cari Hildebrand