Skip to main content

Josefin Jansson Edqvist (f.1992) från Malmö har tilldelats ett av årets två Anders Wall-stipendier för naturvetenskaplig forskning på 150.000 kronor. 

För närvarande handlar Josefins forskning om hur man kan skapa blodkärl i laboratoriemiljö och få dem att växa utanför kroppen så att de vid behov kan ersätta kroppens egna kärl.

– Vill man skapa organ utanför kroppen för exempelvis implantat eller transplantation så är fungerande blodkärl en förutsättning, förklarar hon.

Josefin har en ingenjörsexamen inom maskinteknik med inriktning bioengineering från University of Edinburgh. 2016 påbörjade hon sin doktorandutbildning vid Imperial College i London, ett topprankat universitet med en stark avdelning för bioengineering och medicin.

– Jag är fascinerad av ämnesöverskridande forskning, berättar Josefin. Kroppen är så oerhört komplex och för att kunna lösa medicinska problem krävs ofta samarbete mellan experter från olika forskningsfält.

Josefin har redan arbetat med flera projekt i gränslandet mellan fysik, ingenjörsvetenskap och medicin, vilket lett fram till ett särskilt intresse för stamcellsforskning. Hon har ingått i forskargrupper i Storbritannien, USA och Sverige, bl.a. ett projekt på Karolinska Institutet där hon studerade terapirespons hos enskilda stamceller och cancertumörer. 

Josefin har varit aktiv inom Unga Forskare och var 2016 projektledare för Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS), ett av världens mest prestigefulla vetenskapsforum för unga forskare som äger rum under Nobelveckan. Hon har också med en kollega startat företaget Scientific Prospects, en verksamhet för att främja ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik genom genom skolprogram och fritidsaktiviteter där eleverna får utföra spännande experiment under handledning av universitetsstudenter.

– Det inspirerar mig till fortsatt entreprenörskap och jag kan tänka mig en ledarroll inom industrin någon gång i framtiden, gärna som grundare av ett biotech-företag, säger Josefin.

Det andra Unga Forskare-stipendiet tilldelas Fredrik Löfgren

27 februari 2017


Kategori


Bild

Graeme Birdsey

Text

Cari Hildebrand