Skip to main content

Theodor Uggla (f. 1993) från Stockholm har ­tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 100.000 kronor. Theodor är tenor och studerar tredje året på kandidatprogrammet i klassisk sång vid Musikhögskolan i Malmö för Britta Johansson och Conny Antonov.

Theodor kom i kontakt med den klassiska repertoaren när började sjunga i Stockholms Gosskör som 7-åring. Han har gått i Adolf Fredriks musikklasser och på Kungsholms musikgymnasium, där han först började ta privatlektioner för operasångaren Anders Bergström. Till mångas förvåning valde han ändå att läsa ekonomi och tog en kandidatexamen i ekonomi med huvudområde företagsekonomi.
– Jag var inte redo att satsa helt på musiken utan valde den säkra vägen, berättar han.

Theodor fortsatte ändå att ta sånglektioner under ekonomistudierna. Uppmuntrad av sin sångpedagog Björn Asker sökte han till musikhögskolan och blev antagen. Nu var han säker på sin sak och valde sången framför masterstudier i ekonomi.

2017 medverkade Theodor i Wermland Operas uppsättning av Bohuslav Martinús opera The Greek Passion i rollen som Nikolio.
– Operan tar upp flyktingfrågan och hur vi människor reagerar på främlingar, som var mycket aktuell då som nu. Det var otroligt givande att få vara med i hela processen och verkligen fundera över vad man vill förmedla på scenen, säger han.

En oväntad ära var att på hovets uppdrag och i kungafamiljens närvaro framföra sånger av bl.a. Prins Gustaf och Oscar I på slottet i Pau i Frankrike i samband med återinvigningen av Bernadottemuséet hösten 2018.

Theodors förebilder är de svenska tenorerna Jussi Björling, Nicolai Gedda och inte minst Gösta Winbergh, vars sätt att våga använda hela det dynamiska spektrat han beundrar. Drömrollen är Des Grieux i Massenets Manon.
– Just nu har jag fastnat för fransk romantik med mycket känslor, det är som flytande smör i sångformat, skrattar han.

Theodor påbörjar till hösten påbörjar sina masterstudier i sång på Royal College of Music i London och då kommer den ekonomiska delen av stipendiet väl till pass. Stipendiet omfattar också en professionell demoinspelning och medlemskap i nätverket Wallumni, bestående av drygt 400 tidigare Anders Wall-stipendiater inom olika områden. 
– Stipendiet är verkligen en moralhöjare, säger Theodor. Nu vet jag att jag är på rätt väg mot min dröm att bli professionell operasångare.

Årets andra Confidencen-stipendium tilldelas den georgiske basen Zaza Gagua.

23 februari 2019


Kategori


Bild

Frida Pärli

Text

Cari Hildebrand