Therese de Neergaard (f.1994) från skånska Höllviken, studerande vid Lunds universitet, har tilldelats Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor.

Therese studerar sista året på läkarutbildningen vid Lunds universitet och forskar parallellt med utbildningen vid avdelningen för infektionsmedicin. Hennes forskning fördjupar sig inom fagocytos, en livsviktig process där celler i kroppens immunförsvar innesluter och bryter ner sitt byte, till exempel farliga bakterier och död cellvävnad. Hon har redan skrivit sin masteruppsats och är på god väg mot en doktors­examen.

Therese har alltid varit frågvis och intresserad av hur saker fungerar men det var först i högstadiet hon kom i kontakt med naturvetenskaplig forskning genom en sommarforskarskola. Där fick hon vänner som delade hennes intresse, som fortsatte att växa i gymnasieskolan ProCivitas i Malmö.
– En fantastisk skola, säger Therese. Jag hade två lärare i naturvetenskap som båda hade forskat och en av dem doktorerat. De såg min potential och rekommenderade mig att söka till sommarforskarskolan på Karolinska Institutet, KI, i Stockholm.

Det var under den sommaren, efter ett samtal med en läkarstuderande på KI, som hon bestämde sig för att bli läkare.
– Jag insåg att det var det bästa valet för mig som både vill hjälpa människor och bidra genom forskning, berättar hon.

När hon sökte till olika universitet tog hon särskilt reda på vilka möjligheter som fanns att forska under utbildningen och bestämde sig för att Lunds universitet erbjöd de bästa förutsättningarna med bl.a. stipendium för sommarforskning och möjlighet till individuell studieplan.

Therese ser möjligheter att i framtiden arbeta på sjukhus och forska samtidigt. Inom infektionsmedicin är sepsis viktigt att fokusera på, anser hon. 
– Sepsis, alltså när infektioner blir livshotande, drabbar runt 30 miljoner människor om året. I dagsläget behandlas sepsis med antibiotika, men det kommer att krävas många olika åtgärder för att hantera ökad antibiotikaresistens, bland annat att hitta metoder att nyttja kroppens eget immunförsvar.

Therese blev förra året invald i styrelsen för Unga Forskare.
– Jag blev själv som ung tonåring stärkt i mitt naturvetenskapliga intresse och vill gärna ge andra samma möjlighet. Unga Forskare uppmuntrar ungas forskarintresse, erbjuder förebilder och fungerar som ett komplement till skolan, berättar hon.

Therese har också svart bälte i judo och har tävlat på elitnivå.

 

05 mars 2019


Kategori


Bild

Andreas Stiller

Text

Cari Hildebrand

Besöksadress

Strandvägen 5 A
Stockholm

Postadress

Box 7823
103 97 Stockholm

Cecilia Wikström

Stiftelsedirektör

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 6283099

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235

Marthe Niemi

Stiftelsesekreterare

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
+46 (70) 3113235


© Anders Walls Stiftelse.

Integritetspolicy