Skip to main content

Wilma Martinsson (f. 2000) från Kumla har erhållit 2020 års Anders Wall-­stipendium för Ung Företagsamhet på 100.000 kronor.

Genom organisationen Ung Företagsamhet får gymnasieelever möjlighet att under ett år prova på att driva företag, så kallade UF-företag, och sälja verkliga varor och tjänster. Under sitt sista studieår på samhällsprogrammet på Virginska gymnasiet i Örebro drev Wilma UF-företaget WarmBucket. Eftersom hon bor på en hästgård med fyra egna hästar och tävlar i dressyr föll det sig naturligt att hennes affärsidé hade koppling till hästnäringen. Varje vinter upplevde Wilma problem med att hästarnas dricksvatten frös till is i hinkarna i hagen och hon började experimentera med en värmeisolering.
– Från början var det bara en bit av ett liggunderlag fastvirad med silvertejp men det fungerade och vattnet frös inte, berättar Wilma.

Genom UF-företaget kunde hon utveckla en mera professionell och gedigen produkt. Hon gjorde en affärsplan och hittade bra rådgivare. Sedan startade hon en Facebook-sida för UF-företaget och bjöd in sina hästkontakter. Nyheten om Wilmas produkt spreds snabbt och det började trilla in beställningar. Det stora genombrottet kom när en av ridsportens kända profiler lovordade produkten på sitt Instagram med 60.000 följare.
– På en dag ökade beställningarna från runt 30 till flera hundra! Jag var tvungen att sluta med marknadsföringen för att hinna med att leverera, säger hon.

Under UF-året sålde Wilma 300 WarmBuckets, inte bara i Sverige utan även till grannländerna, och efter studentexamen driver hon företaget vidare som enskild firma. Hennes WarmBucket har fått enorm uppmärksamhet inom hästbranschen och hon arbetar nu med att få igång en stabil produktion i Estland för att möta efterfrågan.

Wilma har vunnit flera priser inom Ung Företagsamhet, bl.a bästa innovation, bästa produkt och bästa hantverk på den regionala UF-mässan i Örebro och på SM vann hon kategorierna årets vara, årets tillväxtföretag och årets kreativa UF-företag. Hennes plan är att fortsätta driva företaget och samtidigt läsa in naturvetenskapliga ämnen för att sedan utbilda sig till veterinär.
– Jag skulle vilja forska inom veterinärmedicin och i synnerhet på hästars behov för att kunna utveckla fler smarta produkter i framtiden. Gärna sådana som funkar året om, skrattar hon.

20 mars 2020


Kategori


Stipendiat


Bild

Kristina Martinsson

Text

Cari Hildebrand