Skip to main content

Carl Johansson (f. 1992) från Lidköping har erhållit 2018 års Anders Wall-stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i Shanghai. Stipendiet uppgår till 200.000 kronor.

Carl har studerat ekonomi i Lund och tog 2016 examen med inriktning handelsrätt. Efter examen arbetade han inom familjeföretaget Cupola med lösningar inom brandsäkerhet och i somras startade han tillsammans med sin far investmentbolaget Tranquility Capital.

– Vi ville implementera vår kunskap i fler framgångsrika företag, berättar han. Det innebär nya utmaningar men också att vi kan sprida riskerna mellan familjeföretagen. 

Entreprenörskapet finns i blodet. Carls far, morfar, farfar och flera andra släktingar var alla entreprenörer inom bland annat lantbruk, måleri, säkerhet och mode. Företagande har varit ett återkommande samtalsämne runt köksbordet hemma.

Familjeföretaget har haft affärssamarbeten med Kina i tio års tid, vilket inneburit att Carls intresse för landet stadigt vuxit, och han har redan hunnit besöka Shanghai.

– Kina är ett mycket intressant land. Invånarna, konsten och arkitekturen tilltalar mig, säger Carl som själv är mycket konstintresserad med särskild smak för modern expressionism.

Carl tror att det paradigmskifte i världshandeln som nu sker, där Kina vill leda och USA drar sig tillbaka, kommer att leda till en öppning av marknaderna och ett ökat affärssamarbete med Kina. Han hoppas både få en inblick i handelskammarens arbete och även kunna bidra till verksamhetens utveckling med sin egen kompetens. 

– Jag ser fram emot att bygga nätverk med duktiga människor och kanske hitta egna affärsmöjligheter att jobba vidare med, säger han. 

Carl har dessutom turen att få vara på plats när Svenska Handelskammaren i Kina firar sitt 20-årsjubileum med ett storslaget firande i Beijing den 20 oktober. Anders Walls stiftelse firar också Shanghai-stipendiets 10-årsjubileum med att höja stipendiesumman till 200.000 kronor. 

 

28 februari 2018


Kategori


Bild

Oskar Wilhelmsson

Text

Cari Hildebrand